Η κρίση με τον κορωνοιό μας έδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές και στην δική μας περίπτωση η κτηματαγορά.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε αύξηση τιμών στα ακίνητα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα  κατά τη γνώμη μου αναίτια.

Και ξαφνικά κορωνοϊός, τι βλέπουμε, τι διαπιστώνουμε.

Καθίζηση της αγοράς και του τουρισμού εν όψη καλοκαιριού, τι ανέβασε κατά μεγάλο ποσοστό τα ακίνητα ειδικά σε αστικά κέντρα… το airbnb , και η golden viza, ξαφνικά και τα δύο στο μηδέν.

Οι αναγνώσεις σε σχέση με την πορεία των ακινήτων είναι δύο, αρχικά το αισιόδοξο σενάριο ότι με αργό ρυθμό τα πράγματα θα επανέλθουν στην προ κορωνοϊού εποχή και η άλλη ότι θα γραφτεί σε λευκό χαρτί η κτηματαγοράς.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δύσκολα θα επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση, γιατί είδαμε αύξηση των τιμών στα ακίνητα που δεν δικαιολογούνται από  το οικονομικά διαθέσιμο του Έλληνα.

Άρα οι πράξεις είχαν να κάνουν με αλλοδαπούς που κατά κύριο λόγο αφορούσαν άδειες παραμονής.

Πιο πιθανό σενάριο βλέπω τη διόρθωση των τιμών στις πωλήσεις αλλά και στις ενοικιάσεις κατοικιών – επαγγελματικών χώρων, γιατί πέραν από τις προηγούμενες διαπιστώσεις, υπάρχει και ο παράγοντας της εμπορικής – τουριστικής δραστηριότητας, που είναι σε αχαρτογράφητα νερά για το άμεσο μέλλον.

Στον τουρισμό πέραν από τις καθεαυτού επιχειρήσεις είναι και οι εργαζόμενοι που με την φετινή απραξία θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις οικιστικές υποχρεώσεις τους, ως εκ τούτου θα δημιουργηθεί αναστάτωση στην κτηματαγορά.

Απ την άλλη οι επιχειρήσεις ειδικά εστίασης, θα αξιολογήσουν πολλές απ’ αυτές με τα μέτρα υγιεινής που θα επιβληθούν αν μπορούν να είναι βιώσιμες, που και εκεί πιστεύω ότι κάποιες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, με αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Συμπερασματικά εκτιμώ ότι με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, η αγορά ακινήτων θα προσγειωθεί στην Ελληνική πραγματικότητα και θα λειτουργήσει με ορθολογικούς κανόνες αύξησής ή μείωσης των τιμών και όχι με λογικές άλλων εποχών που δεν θέλουμε να ξαναδούμε.

 

Παρασκευάς Α. Σπανός

Real estate broker @ Proland