Δεν μπορεί πια να εκπλήξει κανέναν η προχειρότητα των αποφάσεων που αφορούν την περιουσία μας, την καθημερινότητα μας και γενικά την ζωή μας.


Με έκπληξη και φόβο παρακολουθούμε οι εμπλεκόμενοι και μη, τον τρόπο και τον χρόνο που όρισε ο υπεύθυνος υπουργός να επανυπολογιστούν  οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ανάθεση μόνο σε πιστοποιημένους εκτιμητές , που είναι εξαιρετικά μικρός ο αριθμός για να υλοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο έργο σε τόσο μικρό διάστημα, αποκλείοντας νόμιμους μεσίτες που ξέρουν από πρώτο χέρι την κατά τόπου κτηματαγορά και θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στο έργο.

Μέχρι τέλος Μαρτίου να ολοκληρωθεί ο ορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών των περιοχών και των ζωνών περίπου 10.000 σε όλη την Ελλάδα. Υπερήρωες μόνο στα παραμύθια.

Αν δεν υποκρύπτεται κάτι άλλο πίσω από την πρεμούρα των κυβερνώντων για ολοκλήρωση αστραπή του έργου, τότε μάλλον στερούνται βασικών γνώσεων του αντικειμένου τους.

Εύχομαι και ελπίζω οι εκτιμητές που έχουν κληθεί να προσδιορίσουν τις νέες αξίες, να μην γίνουν συνένοχοι σε ακόμα ένα έγκλημα κατά της κτηματαγοράς που έτσι και αλλιώς ταλανίζεται περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα τα χρόνια της κρίσης.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι μη ορθές αντικειμενικές αξίες, παρασύρουν μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιέςΕΝΦΙΑ και διάφορα άλλα τέλη.

Φοβάμαι ότι με τον τρόπο που θα οριστούν οι νέες αξίες σίγουρα δεν θα είναι και πάλι αντικειμενικές και η όλη διαδικασία θα οδηγηθεί σε φιάσκο.

 

 

Παρασκευάς Αν. Σπανός

Real estate broker/owner

Proland real estate